Jesse James

Jesse_james

Jesse Woodson James (5 september 1847 – 3 april 1882) was een Amerikaans crimineel. Jesse James staat bekend als een van de beroemdste schurken van het Wilde Westen. Hij pleegde een groot aantal overvallen en vermoordde een tiental personen. Op 3 april 1882 werd Jesse James vermoord door een lid van zijn nieuwe bende, Robert Ford, die Jesse James van achteren door het hoofd schoot toen die op een stoel stond om een schilderij af te stoffen. Hij was toen onder de naam Tom Howard getrouwd met Zerelda Amanda Mimms (moord is verfilmd in 2007 met Brad Pitt als Jesse James)

Voor de oorlog:
Jesse Woodson James werd geboren in Clay County, Missouri, in de buurt van de plaats van het huidige Kearney, op 5 september 1847. Jesse James had een oudere broer, Alexander Franklin ‘Frank’, en een jongere zus, Susan Lavenia James. Zijn vader, Robert S. James, was een commerciële hennep boer en Baptistenprediker in Kentucky, die naar Bradford, Missouri, migreerde na het huwelijk en mede oprichter was van het William Jewell College in Liberty, Missouri. Hij was welvarend, had 6 slaven en meer dan 100 hectare (0,40 km2) landbouwgrond. Robert James reisde naar Californië tijdens de goudkoorts om het evangelie te verkondigen aan degenen die destijds op zoek waren naar goud. Hij stierf daar toen Jesse drie jaar oud was.

Na de dood van Robert James hertrouwde zijn weduwe Zerelda twee keer, eerst met Benjamin Simms en vervolgens in 1855 met dr. Ruben Samuel, die zijn intrek nam in huize James. Jesse’s moeder en Ruben Samuel had vier kinderen samen:. Sarah Louisa, John Thomas, Fannie Quantrell, en Archie Peyton Samuel. Zerelda en Reuben Samuel verworven in totaal 7 slaven, die voornamelijk dienden als boerenknecht in de tabaksteelt in Missouri.

Tijdens de oorlog:
De komst van de burgeroorlog overschaduwde het gezin James-Samuel. De grensstaat Missouri was zowel Noordelijk als Zuidelijk georiënteerd. De streek waar Jessy James woonde was echter veel Zuidelijker ingesteld, zeker waar het de slavernij aanging. Missouri heeft zich als staat niet afgescheiden van de Unie, maar ze kende binnen haar inwoners veel aanhangers van het Zuiden, waaronder de James-Samuel familie. Waarschijnlijk dat de Amerikaanse burgeroorlog dan ook bepalend is geweest voor de rest van het leven van Jesse James.

Na wat veldslagen in 1861 tussen de reguliere troepen, ontstond in de staat Missouri voornamelijk een guerrilla-strijd tussen lokale milities. Enerzijds de Noordelijk georiënteerde “Jayhawkers” en anderzijds de Zuidelijk  gerichte “Bushwhackers”. Daarbij werd onderling een zeer brute strijd gevoerd, waarbij men niet alleen de tegenstander bestreed, maar ook diens aanhangers waarbij executies en scalperen aan de orde van de dag was.

Frank James, Jesse’s oudere broer, meldde zich aan bij het reguliere Zuidelijke leger en vocht in de Slag bij Wilson’s Creek, maar keerde in 1863, ziek geworden, terug naar huis. In mei 1863 overviel een Unie militie de boerderij van de familie James-Samuel, omdat iemand Frank James herkend zou hebben als een Bushwhacker. Frank wist te ontkomen. De stiefvader van Frank en Jesse James werd daarom gemarteld en uiteindelijk opgehangen om de verblijfplaats van zijn oudste stiefzoon prijs te geven. Jesse James zou bij de overval met een zweep geslagen zijn.

Frank James besloot zich toen aan te sluiten bij de militie van Bushwhacker, William Quantrill.

quantrill William Quantrill (1837-1865) Confederate Bushwacker

Er wordt beweerd dat Frank James ook aanwezig was bij de Slachting in Lawrence, Kansas, waar 200 ongewapende mannen en jongens werden afgeslacht door de bende van Quantrill. Frank James bleef tot de lente van 1864 bij Quantrill, maar keerde toen terug naar huis en sloot zich samen met de toen 16-jarige Jesse aan bij de militie van Fletch Taylor.

Nadat Taylor zwaar gewond was geraakt tijdens een overval, sloten de broers zich aan bij de militie van “Bloody” Bill Anderson.

Bloody-bill-anderson “Bloody Bill” Anderson (1840 – 1864)

Jesse James raakte tijdens 1 van de acties van Anderson zwaar gewond aan de borst. Er wordt beweerd dat beide broers deel hebben genomen aan de Centralia slachting (sept 1864), waarbij 22 ongewapende Unie soldaten werden afgeslacht. De op wraak gezinde Federale troepen die vervolgens de achtervolging inzetten op de club van Anderson werden daarna ook bijna allemaal gedood, waarbij sommigen (rond de 123 man) die zich wilden overgeven, ter plekke werden geëxecuteerd. Dit had zware gevolgen voor de moeder van de James’ broers. Ze werd gedwongen haar huis te verlaten door autoriteiten van de Unie.

In oktober 1864 sneuvelde Anderson in een hinderlaag en de broers gingen uit elkaar. Frank sloot zich weer aan bij Quantrill en Jesse bleef bij Archie Clement, een voormalig luitenant van Anderson, die in Texas opereerde. Tegen het einde van de oorlog, raakte Jesse voor de 2e keer zwaar gewond toen hij zich wilde overgeven aan Federale cavalerie. Hij werd wederom in de borst geraakt.

Na de oorlog:
De staat Missouri was een verdeelde staat geworden door de oorlog. er verbleven nog steeds veel voorstanders van de slavernij, maar ook de milities wensten zich niet neer te leggen bij de Zuidelijke nederlaag. De eenheid van Archie Clement zette de strijd voort, nu tegen de Republikeinen in Missouri. Het land van moeder James bleek, onder dwang, verkocht te zijn aan investeerders die het land wilden gebruiken om een spoorweg aan te leggen. Ook bij andere veehouders en boeren bleek dit het geval.

Jesse James herstelde van zijn borstwond en besloot zich samen met zijn broer, Frank te verzetten tegen deze investeerders. Ze deden dit door de aanleg van de spoorwegen te saboteren en banken te overvallen waar de investeerders hun geld hadden opgeslagen. Jesse James zag zichzelf als een rebel en een moderne Robin Hood, die stal van de rijken en het geld aan de armen gaf. Het is echter nooit bewezen dat James werkelijk zo nobel was. Tijdens de overvallen vielen regelmatig doden, vaak voorbijgangers en kassiers. Ook Jesse James had verscheidene slachtoffers op zijn geweten. Hij was echter erg ontdaan toen tijdens een overval een klein meisje werd gedood. Voor de veelal arme bevolking van Missouri was Jesse wel een held. Zij zagen hem als een tegenstander van de gehate overheid en als een vrijheidsstrijder. Ook sommige kranten verheerlijkten zijn daden en Jesse was gevoelig voor deze publiciteit. Later werd hij ook verheerlijkt in allerlei stuiverromans en werd hij meer en meer afgebeeld als een rebel en een held in plaats van als een bandiet.

De James-Youngerbende:
De James-Youngerbende bestond voornamelijk uit broers van twee families: James en Younger.

James Younger Gang

Na een mislukte overval op de First National bank in Northfield in 1876 werden de Younger-broers opgepakt. De gebroeders James ontkwamen en hielden zich zo’n drie jaar lang verborgen. Dat betekende het einde van de James-Youngerbende. In 1879 begonnen Jesse en Frank James een nieuwe bende. Ze overvielen weer postkoetsen, treinen en banken. In 1882 werd Jesse van achteren door het hoofd doodgeschoten door bendelid Robert Ford. Hij liet een vrouw en twee kinderen achter.

Dit bericht werd geplaatst in 04 - april, 09 - september, Confedarete - niet Generaal. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie