George Gordon

George_Washington_Gordon

George Washington Gordon (05-10-1836 – 09-08-1911) was een Zuidelijk generaal tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Na de oorlog zat Gordon in rechten in Pulaski, Tennessee waar ook de Ku Klux Klan werd opgericht. George Gordon werd 1 van de eerste leden. In 1867 werd hij Grand Dragon van het departement van de Klan in Tennessee. Gordon schreef het “Percept”, een boek waarin de organisatie, de doelstellingen en de regels van de Ku Kux Klan werden beschreven. Daarnaast zat George Gordon als democraat in de politiek.

Voor de oorlog:
George Washington Gordon werd in 1836 geboren in Pulaski, Tennessee. Zijn ouders waren Andrew Gordon en Eliza K. Gordon. Hij groeide o.a. op in Mississippi en Texas.

George Gordon studeerde aan het Western Military Institute in Nashville, Tennessee waar hij in 1859 afstudeerde. Nadien kreeg hij een baan bij de spoorwegen, bij de Nashville & Northwestern Railway.

Tijdens de oorlog:
Toen de Amerikaanse burgeroorlog in 1861 uitbrak, nam George Gordon dienst in het leger van de Confederatie. Hij werd aangesteld als drillmaster van het 11e regiment Infanterie van Tennessee. In november 1862 werd Gordon benoemd tot kolonel van het regiment.

In augustus 1864 werd George Gordon bevorderd tot brigade-generaal en met 27 jaar was hij 1 van de jongste generaals in het Zuidelijke leger.

Op 30 november 1864 leidde Gordon een brigade in de divisie van generaal-majoor John C. Brown tijdens de Slag bij Franklin.

JCBrown John C. Brown (1827 – 1889)

Tijdens deze slag raakte George Gordon gewond en werd hij gevangen genomen. In deze veldslag tussen het Noordelijke leger “Army of the Ohio”, onder John M. Schofield en het Zuidelijke leger “Army of Tennessee”, onder John Bell Hood werd door de Unie gewonnen. De meeste slachtoffers uit Gordon’s brigade, die hij in de strijd had geleid, liggen begraven in de begraafplaats voor Zuidelijke soldaten “McGavock Confederate Cemetery” in Franklin, Tennessee.

begraafplaats McGavock

(McGavock Confederate Cemetery, met ongeveer 1500 doden)

Na de oorlog:
Nadat de oorlog was afgelopen, pakte George Gordon een studie rechten op en voerde zijn werkzaamheden uit in Memphis, Tennessee tot 1883. Hij pakte ook een baan op als commissaris van de Spoorwegen van Tennessee. Tussen 1885 en 1889 was Gordon Speciaal agent voor indianen zaken in Arizona en Nevada. Nadien keerde hij weer terug naar Memphis, Tennessee waar hij wederom als advocaat aan het werk ging. Van 1889 tot 1907 werd Gordon toezichthouder op het onderwijs in Memphis, Tennessee. Daarnaast zat hij van 1907 tot zijn dood in 1911 in het huis van afgevaardigden.

De Ku Klux Klan:
De Ku Kux Klan (KKK) werd in 1866 opgericht door Zuidelijke veteranen in Pulaski, Tennessee en zou zou zich snel uitbreiden binnen de staat en daarbuiten. George Gorden was één van de eerste leden en er wordt zelfs gedacht dat hij één van de oprichters zou kunnen zijn.

Er schijnt een verklaring bewaard gebleven te zijn waarin wordt gezegd dat Gordon een ontmoeting had met oud-generaal Nathan Bedford Forrest, waarin hij hem vertelde over de Klan.

NathanBedfordForrest Nathan Bedford Forrest (1821 – 1877)

Forrest zou hierop gereageerd hebben met de woorden: “Dat is een goede zaak, een verdomd goede zaak. We kunnen die Klan gebruiken om de nikkers op hun plaats te zetten“. (vrij vertaald) Forrest zou later, in 1867, de nationale leider van de Klan worden, de Grand Wizard. Twee jaar later trok Forrest zich echter terug uit de organisatie vanwege het excessieve geweld, uitgevoerd door leden van de Klan.

Dit bericht werd geplaatst in 03 - maart, 08 - augustus, Zuidelijke Generaals. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie