Derde slag van Mufreesboro

3e slag bij Murfreesboro 01

De derde slag van Mufreesboro, ook wel bekend als Wilkinson Pike of The Cedars, werd gevochten van 5-12-1864 tot 7-12-1864. De slag vond plaats in Rutherford County, Tennesee en was onderdeel van de Franklin-Nashville campagne tijdens de Amerikaanse burgeroorlog.

Deze campagne was een laatste wanhopige poging om de troepen van de Unie van generaal-majoor William T. Sherman uit Georgia te verdrijven. Hiervoor leidde de Zuidelijke generaal John Bell Hood zijn “Army of Tennesee” noordwaarts naar Nashville. Om zijn plannen te ondersteunen, besloot Hood tot de vernietiging van de “Nashville & Chattanooga”-spoorlijn en een aanval op het opslagdepot voor het Noorden  bij Mufreesboro.

Hood stuurde generaal-majoor Nathan Bedford Forrest 4 december op weg naar Murfreesboro, Tennessee met een samengestelde eenheid, bestaande uit 2 cavalerie divisies en een infanterie divisie o.l.v.  generaal-majoor William B. Bate’s.

Leiders Derde slag van Mufreesboro

De slag:
Op 2 december had Hood aan Bate het bevel gegeven om de spoorweg en bijgebouwen tussen Murfreesboro en Nashville te vernietigen. Aansluitend moest Bate zich dan aansluiten bij Forrest voor de rest van de operatie. Op 4 december viel Bate’s divisie Blockhouse No. 7 aan, dat de spoorwegovergang bij Overall Creek verdedigde, maar de aanval werd afgeslagen door de troepen van de Unie. In de ochtend van 5 december ging Forrest verder naar Murfreesboro, waarbij hij zijn troepen splitste. De ene helft kreeg de opdracht om het fort op de heuvel aan te vallen en de andere om Blockhouse No. 4 aan te grijpen. Beide doelen lagen bij La Vergne. Op de eis van Forrest tot overgave gingen beide garnizoenen van de Unie uiteindelijk in. Buiten La Vergne kwamen de troepen van Forrest en Bate’s divisie weer samen en zij trokken langs 2 sporen op naar Murfreesboro. Hierbij werden de troepen van Unie teruggedreven naar hun bolwerk van de Rosecrans fortificaties. De stad werd volledig omsingeld en de Zuidelijke troepen maakten hun kamp op. De volgende ochtend, 6 december, gaf Forrest het bevel aan Bate’s divisie om de aanval in te zetten. De gevechten duurden enkele uren, maar zonder resultaat. De rest van de dag keken de troepen elkaar alleen maar aan. Aan het eind van de middag voegden de infanterie brigades van brigadegeneraal Claudius W. Sears en brigade-generaal Joseph B. Palmer zich bij de troepen van Forrest.

Op de ochtend van 7 december besloot generaal-majoor Lovell Rousseau, bevelhebber van de Unietroepen in Murfreesboro, om 2 brigades, o.l.v. brigadegeneraal Robert H. Milroy, in een tegenaanval te zetten. Deze brigades werden geleid door de veteranen Horatio P. Van Cleve en Wlodzimierz Krzyzanowski en de gevechten werden weer voortgezet echter ook nu weer zonder noemenswaardig resultaat. Uiteindelijk trok Forrest zich terug, met als resultaat het vernietigen van de spoorweg, enkele Blockhouses en wat huizen. Ook was het optreden van de Unie behoorlijk verstoord in de omgeving. Dit werd als resultaat echter als onvoldoende beschouwd en Forrest was dan ook afwezig bij de Slag om Nashville.

Dit bericht werd geplaatst in 12 - december, 1864, Noordelijke overwinning, Veldslag en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Derde slag van Mufreesboro

  1. Pingback: Frank Crawford Armstrong | rebelcivilwar

Plaats een reactie