Generaal McClellan

GeorgeMcClellan

George Brinton McClellan (3 december 1826 – 29 oktober 1885) was generaal-majoor (en korte tijd opperste generaal) in het Noordelijke leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.
Hij was opgeleid aan de Amerikaanse militaire academie in West Point en diende onder generaal Winfield Scott in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848). In 1857 verliet hij het leger om bij een spoorwegmaatschappij te werken. Toen in 1861 de burgeroorlog uitbrak keerde hij terug in het leger.
Aan het begin van de oorlog organiseerde en trainde hij het vrijwilligersleger van de Unie. Hij was iemand die alles tot in de puntjes plande en voorbereidde, maar zijn leiderschap in de chaos van een veldslag liet te wensen over. Hij werd ervan beschuldigd incompetent en overdreven voorzichtig te zijn, en hij miste de drang om de oorlog te winnen die zijn tijdgenoten Ulysses S. Grant, Robert E. Lee en William T. Sherman kenmerkte.
McClellan leek ook nooit te begrijpen dat hij het vertrouwen moest behouden van president Abraham Lincoln. Na zijn falen in en na de Slag bij Antietam, waarin Lees’ leger ontkwam hoewel Lees’ plannen in McClellans handen waren gevallen, ontsloeg Lincoln hem.
Daarop besloot McClellan als presidentskandidaat namens de Democraten tegen Lincoln aan de verkiezingen van 1864 deel te namen; wat hij verloor. Na de oorlog werd hij verkozen tot gouverneur van New Jersey en schreef diverse boeken, vooral om zijn gedrag tijdens de burgeroorlog te verdedigen. (info Wiki)

Dit bericht werd geplaatst in 10 - oktober, 12 - december, Army of the Potomac, Generaals van de Unie, West Point - U.S.M.A. en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Generaal McClellan

  1. Pingback: Slag bij Unison | rebelcivilwar

  2. Pingback: Slag bij Lee’s Mill | rebelcivilwar

  3. Pingback: Ambrose Burnside | rebelcivilwar

  4. Pingback: Presidentsverkiezingen van 1864 | rebelcivilwar

  5. Pingback: A.P. Hill | rebelcivilwar

  6. Pingback: Sylvester Churchill | rebelcivilwar

Plaats een reactie