De slag bij Day’s Gap

slag bij Day's Gap 30-4-1863

De slag bij Day’s Gap vond plaats op 30 april 1863 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Het was de eerste slag in een serie schermutselingen in Cuillman County, Alabama. Deze schermutselingen, die bekend staan als Streight’s Raid, duurden tot 2 mei 1863. De troepen van de Unie werden aangevoerd door kolonel Abel Streight, de Zuidelijke troepen door Brigade-generaal Nathan Forrest.

Day's Gap leiders

Achtergrond:
Het doel dat de Unie beoogde met Streight’s raid (veldtocht) was het afsluiten van de toevoerlijnen naar Generaal Braxton Bragg in Tennessee, die plaats vonden via de Western & Atlantic Railroad (W&A).

De slag:
Op 30 april wist Forrest de achterhoede van Streight’s expeditie te achterhalen en er ontstond een gevecht. De Federale troepen wisten de aanval af te slaan en zetten hun opmars voort.

Gevolgen:
Door deze slag ontstond er een serie aan gevechten, zoals bij Crooked Creek (30 april), bij Hog Mountain (30 april), bij Blountsville (1 mei), bij Black Creek/Gadsden (2 mei) en bij Blount’s Plantation (2 mei). Uiteindelijk wist Nathan Forrest op 3 mei bij Cedar Buff, Alabama te omsingelen en dwong hij de overgave van de Noordelijke troepen af. De officieren werden naar Libby Prison overgeplaatst. Streight en enkele van zijn officieren behoorden bij de 109 mannen die op 9 februari 1864 ontsnapten.

Dit bericht werd geplaatst in 04 - april, 1863, Noordelijke overwinning, Veldslag. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie