Jennie Wade

jennie_wade

Mary Virginia “Jennie” Wade (geboren 21-5-1843 – overleden 3 juli 1863) was de enige burger die overleed tijdens de Slag bij Gettysburg. Deze naaister was slechts 20 jaar oud toen ze op de laatste dag dodelijk werd getroffen door een musket-kogel.

Jennie woonde in Breckenridge Street in Gettysburg toen de gevechten op 1 juli losbarstten in haar geboorteplaats Gettysburg. Haar moeder, Jenny en 2 jongere broertjes besloten van het centrum van Gettysburg naar het huis op Baltimore Street nr. 528 van haar zus, Georgia Anna Wade McClellan, te gaan om Jenny’s zus te helpen met de verzorging van haar 1-jarig kind. Het huis op Baltimore Street werd tijdens de slag zeker 150 keer door kogelvuur geraakt.

Op 3 juli 1863 om 08:30, toen Jenny de keuken in ging om brood te halen werd ze dodelijk getroffen door een musketkogel. Hoewel onduidelijk is welke zijde het fatale schot loste, beweren sommige historici dat het schot afkomstig moet zijn geweest van een Zuidelijke scherpschutter. De kogel kwam via haar linkerschouder recht door haar hart. Ze was op slag dood.

Een bijzonder verhaal, naast de dood van Jennie Wade, is het verhaal van Wesley Culp. Culp droeg een brief van de verloofde van Jennie, Jack Skelly. Jennie zou de brief echter nooit krijgen.

bullet_path

Jenny bevond zich op de plek van de ster in bovenstaande schets. De schets is afkomstig uit het boek “The Jennie Wade Story” A true and complete account of the only civilian killed during the Battle of Gettysburg door Cindy L. Small.

(Source: Jenny Wade, A Tragic Story)

Dit bericht werd geplaatst in 07 - juli, 1863, Federal - niet Generaal, Gettysburg, niet-militairen, Veldslag. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie