Buford bereikt Gettysburg met 2500 cavaleristen

John_Buford

Generaal John Buford bereikt op 30 juni 1863 als eerste het plaatsje Gettysburg met 2500 cavaleristen en weet daarbij de beste posities voor de Noordelijke troepen in beslag te nemen. Zijn keuzes in de strategische posities zouden uiteindelijk bijdragen aan de overwinning van het Noorden in de slag bij Gettysburg.

Op 30 juni bereikt John Buford het plaatsje Gettysburg. De Unie ging ervan uit dat Lee met zijn Zuidelijke leger het had voorzien op Harrisburg, Pennsylvania. The Army of the Ptomac oner leiding van George Meade was opgerukt, na een Zuidelijke invasie naar het Noorden om Lee bij Harrisburg op te vangen.

Lee had inmiddels bericht gekregen van de opmars van The Army of the Potomac en bestudeerde de kaart. Er was maar 1 plek op de kaart waar alle wegen in kruispunten samenkwamen: Gettysburg.

Buford bereikte echter het plaatsje Gettysburg vanaf het Zuiden als eerste. Hij reed door de stad en bezette posities ten Noorden van de stad. Daarbij zorgde hij echter ook de hogere posities ten zuiden van de stad in handen te hebben.

Gettysburg_Battle_Map_Day1

(Noord van de stad de posities van Doubleday/Reynolds en Howard bij het begin van de eerste contacten en Zuid van de stad Cemetery Ridge. Zuidelijker zijn de belangrijke posities Little Round Top en Round Top te zien. allen in Noordelijke handen)

Toen de eerste Zuidelijke troepen onder leiding van Heth in Gettysburg arriveerden op 1 juli, wisten ze de troepen van Buford uit de Noordelijke posities en door de stad zelf te verdrijven, maar de goed gekozen opstellingen ten zuiden van de stad, konden de Noordelijke cavaleristen van Buford lang genoeg stand houden om de rest van The Army of the Potomac in gelegenheid te stellen bij te trekken en zich in de strijd te mengen.

Na de 1e slag in Gettysburg had de Unie “The High Grounds” en daarmee een tactisch beter uitgangspunt voor de rest van de slag.

Dit bericht werd geplaatst in 06 - juni, 1863, Army of Northern Virginia, Army of the Potomac, Gettysburg. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie