Hoofdstad van de Geconfedereerde staten

montgomery_state capitol

(Het Capitol in Montgomery, Alabama. Hier vond de inauguratie plaats van de president van de Confederatie, Jefferson Davis, op 9 februari 1861)

montgomery_witte huis

(het eerste “Witte Huis” in Motgomery, Alabama)

De voorlopige hoofdstad van de Confederatie was van 4 februari 1861 tot 29 mei 1861 Montgomery, in Alabama. Men wilde uiteindelijk, net als in de Verenigde Staten, een (con)federaal district creëren dat niet bij enige staat zou horen en waarbinnen de hoofdstad zou liggen. Dit zou een vierkant van 10 bij 10 mijl moeten zijn.

Atlanta, Georgia en Opelika, Alabama waren de oorspronkelijke kandidaten, maar uiteindelijk werd Richmond in Virginia de hoofdstad.

Ook Richmond, Virginia als hoofdstad was als een tijdelijke oplossing bedoeld.

richmond-map

Hoewel de stad kwetsbaar dicht bij de Unie was gelegen, koos men de stad nou juist om deze reden om een vastberaden en krachtige indruk te wekken, en om andere grensstaten aan te moedigen eveneens toe te treden tot de Confederatie. Bovendien had Virginia van alle staten de beste infrastructuur en numeriek de grootste blanke bevolking.

congres richmond

(Congresgebouw in Richmond)

Woning Davis in Richmond

(“Witte Huis” in Richmond, woning van Jefferson Davis van 1861-1865)

Kort voor het einde van de Confederatie waren er plannen om de regering verder naar het zuiden te verplaatsen, maar met name door de overgave van Robert E. Lee, de militair opperbevelhebber van de Confederatie en de zoon van een held van de onafhankelijkheidsstrijd, is het hier nooit van gekomen.

(Bronnen/sources: Civiwalalbum / SonsoftheSouth en Wiki)

Dit bericht werd geplaatst in 02 - februari, 05 - mei, 1861, Confedarete - niet Generaal, Leiders, niet-militairen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie