John Buford

John_Buford

John Buford, jr. (4 maart 1826 – 16 december 1863) was een Amerikaanse cavalerie generaal die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vocht aan de zijde van de Unie. Tijdens de Slag bij Gettysburg speelde Buford een belangrijke rol.

Voor de oorlog: Buford volgde de militaire academie op West Point in de klas die slaagde in 1848. Hierdoor ontmoette hij ook een aantal van zijn tegenstanders van Gettysburg, die in de klassen van 1846 en 1847 zaten, zoals A.P. Hill en Henry Heth.

Na zijn opleiding werd Buford ingedeeld bij de Dragonders en vocht o.a. tegen de Sioux en in de Utah-oorlog.

Tijdens de oorlog: Toen de oorlog uitbrak maakten veel oud West-Pointers een keus voor welke zijde men wilde vechten. Zo ook kapitein Buford. Gezien zijn achtergrond, afkomstig uit Kentucky, zijn vader bezat slaven en zijn schoonfamilie en zijn eigen neef, was een keus voor de Confederatie zeer voor de hand liggend. Maar een groot deel van zijn volwassen leven had Buford in het leger doorgebracht en zijn loyaliteit ging daarom uit naar de Unie.

In juli 1862 werd Buford bevorderd tot Brigade-generaal van de cavalerie en vocht hij in de tweede Slag bij Bull Run, waar hij gewond raakte aan zijn knie door een kogel. Na zijn herstel kwam Buford onder bevel van McLennan en aan sluitend onder Ambrose in The Army of the Potomac. Buford kreeg daar echter “slechts” een staffunctie en hij smeekte om een veldfunctie. In het begin van 1863 kreeg Buford waar hij om vroeg en tijdens de Slag bij Chancellorsville leidde hij een cavalerie brigade. Tijdens de slag bij Brandy Station leidde Buford voor het eerst een divisie en vervolgens ook tijdens de slag bij Upperville.

Gettysburg: Op de eerste dag van de slag was de cavalerie eenheid van Buford de eerste die bij het slagveld aankwam en zodoende gaf hij de noordelijke legers het voordeel de beste posities te kiezen, de zgn. “High Grounds“. Door het tactisch en moedige inzicht van Buford kreeg de rest van The Army of the Potomac de kans tijdig te arriveren om Buford’s posities te versterken dat uiteindelijk leidde tot de Noordelijke overwinning in de Slag bij Gettysburg.

Enkele maanden na het treffen rond Gettysburg werd Buford getroffen door tyfus en hij overleed op 16 december van dat jaar. Vlak voor zijn dood werd hij gepromoveerd tot generaal-majoor met als ingangsdatum 1 juli 1863, de eerste dag van de Slag om Gettysburg.

Dit bericht werd geplaatst in 03 - maart, 12 - december, 1863, Army of the Potomac, Generaals van de Unie, Gettysburg, West Point - U.S.M.A.. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie