John Henry Winder

John Henry Winder

John Henry Winder (21 februari 1800 – 6 februari 1865) was een beroeps officier die zich had onderscheiden tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog. Hij diende later bij de Confederatie als Generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens deze oorlog heeft hij voor een aanmerkelijke duur het commando gevoerd over de krijgsgevangenkampen in het Zuiden.

N.B. Er is op verschillende sites verwarring over de geboortedag en sterfdag. Daarbij is, in mijn ogen op geen enkele site de juiste datum ingevuld. Daarom is hierboven het opschrift van zijn grafsteen gebruikt (zie afb.:)

grafsteenwinder_contrast1

Voor de oorlog: In 1814 ging Winder naar de militaire academie van West Point en is in 1820 afgestudeerd. Vervolgens ging hij als luitenant naar de artillerie. Hij diende eerst op Fort McHenry in Baltimore, Maryland, en vervolgens in Florida.

Na wat in verschillende regimenten gediend hebbende, nam Winder op 31 augustus 1823 ontslag uit het leger. Later dat jaar trouwde Winter met Elizabeth Shepherd. Het jaar daarop stierf zijn vader, waardoor de financiële situatie voor de familie Winder in een neerwaartse spiraal kwam. Zijn moeder werd gedwongen om haar huis in te zetten als pension. Aangezien Winder de plantage van z’n schoonvader ook nog eens zeer slecht beheerd had, was er ook van die kant geen geld, zodat hij niet in staat was om zijn moeder te helpen. In 1825 stierf Winder’s vrouw, waardoor hij alleen voor de opvoeding van zijn zoon William kwam te staan. Dit alles opgeteld besloot Winder op 2 april 1827 weer in militaire dienst te gaan.

Winder werd eerst weer aangenomen bij de artillerie en doceerde later, in 1837, tactiek op West Point. Er wordt beweerd dat hij dat jaar ook les gegeven zou hebben aan Jefferson Davis, maar dat is vreemd omdat Davis in 1828 al op West Point geslaagd was. Na een jaar ging Winder echter al weer van de academie vanwege een botsing met een student. Vervolgens kwam hij weer bij het 1e artillerie regiment en werd op 7 oktober 1842 bevorder tot kapitein. Winder vocht prima in Mexico, waarvoor hij ook beloond werd met positieve aantekeningen (voor zowel zijn gedrag in de slag bij Contreras als ook voor de Slag van Churubusco) en later nog eens voor zijn daden in de Slag voor Mexico Stad. Hij raakte gewond in de strijd in de buurt van de Belén Gate. Na de oorlog werd hij gepromoveerd tot majoor op 22 november 1860.

Tijdens de oorlog: Op 27 april 1861 besloot Winder ontslag te nemen uit het Federal leger en zich aan te sluiten bij het leger van de CSA. Hij werd aangenomen als kolonel van de infanterie en op 21 juni 1861 werd Winder al bevorderd tot Brigade-generaal. Aansluitend werd Winder al snel verantwoordelijk voor het Zuidelijke gevangenisstelsel, waarbij o.a de verantwoordelijkheid droeg voor de afhandeling van deserteurs, het locale rechtssysteem van Richmond en de inkomstenbelasting van de burgerbevolking. Daarnaast was hij zelf gevangenishoofd van de Libby gevangenis.

In april 1864 benoemde  Winder de bekende Kapitein Henry Wirz als commandant van een nieuw gevangenis kamp in Georgië, genaamd Camp Sumter, beter bekend als het beruchte Andersonville. Vanaf 17 juni nam Winder kort zelf het bevel over Camp Sumter op zich, durende tot 26 juli. Winder kreeg toen het bevel over alle militaire gevangenissen in Georgië, alsmede die in Alabama tot november 21, toen hij de leiding kreeg over het Confederate Bureau voor krijgsgevangenkampen, een functie die hij tot zijn dood behield. Op 6 februari 1865 overleed Winder aan de gevolgen van een hartaanval.

Dit bericht werd geplaatst in 02 - februari, 1865, West Point - U.S.M.A., Zuidelijke Generaals. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie